Wont start without starting fluid

For the RWD SR20DET cars! Sponsored by Wiring Specialties.
oLemurs
Posts: 46
Joined: Sun Feb 05, 2017 9:24 am
Car: 2005 Mazda 6, 1978 Buick regal, 1993 240sx

Wont start without starting fluid

Postby oLemurs » Sat Sep 16, 2017 6:36 pm

So like the title says it wont start without starting fluid. i need to dump ALOT of starting fluid into the filter just to get it to start. when it starts up sometimes it will rev to like 3k but die out even when i put my foot on the gas, i noticed its really hard to start when at full operating temp, and really hard to start when super cold, i noticed that when i put a jumper wire to the EGI pump between the two prongs to bypass the ECU it will start up easier that with the regualar relay. im thinking its an ECU related but im here to see what you guys think, anyway i fore sure have the fuel lines in the right locations, i took out the spark plugs and they were very black, so i gapped them down to .26, i also noticed that if i hit the gas a very small amount it will hesitate and sometimes completely die. also at full operating temp it idles at like 500 but goes down to 400 and picks itself back up causing the car to vibrate alot. I also just replaced the old gas with new 93 octane. ill see if i can post up a video that i recorded today, what are your thoughts on this?
https://www.youtube.com/watch?v=zI7o4Ny ... el=oLemurs
https://www.youtube.com/watch?v=5fWHwdC ... el=oLemurs


oLemurs
Posts: 46
Joined: Sun Feb 05, 2017 9:24 am
Car: 2005 Mazda 6, 1978 Buick regal, 1993 240sx

Re: Wont start without starting fluid

Postby oLemurs » Sat Sep 16, 2017 7:12 pm

oh shoot it looks line i might need to wire up an orange wire of some sort to my bypassed switch? does anyone know where this so called orange wire is? btw i bypassed the starter to a button because under the dash there is a ton of wiring for an aftermarket security system from the early 2000's that wouldnt allow it to crank over

User avatar
MeanGreenS13
Posts: 3484
Joined: Sat Aug 20, 2005 12:59 pm
Car: 2006 GMC Sierra 2500HD LBZ Duramax
Location: Ocala, FL
Contact:

Re: Wont start without starting fluid

Postby MeanGreenS13 » Sat Oct 07, 2017 1:33 pm

Just watching your videos, I wonder about 3 things. TPS, IAC Valve and MAF. Have you checked/cleaned/inspected/tested those 3 items? Is it a bone stock swap? Stock ECU, Stock MAF etc?

oLemurs
Posts: 46
Joined: Sun Feb 05, 2017 9:24 am
Car: 2005 Mazda 6, 1978 Buick regal, 1993 240sx

Re: Wont start without starting fluid

Postby oLemurs » Fri Oct 13, 2017 9:53 am

TPS is good, not sure about the MAF or IAC but its a stock ecu, actually i have 2 stock ecus and both do the same

oLemurs
Posts: 46
Joined: Sun Feb 05, 2017 9:24 am
Car: 2005 Mazda 6, 1978 Buick regal, 1993 240sx

Re: Wont start without starting fluid

Postby oLemurs » Tue Nov 07, 2017 8:42 pm

MeanGreenS13 wrote:
Sat Oct 07, 2017 1:33 pm
Just watching your videos, I wonder about 3 things. TPS, IAC Valve and MAF. Have you checked/cleaned/inspected/tested those 3 items? Is it a bone stock swap? Stock ECU, Stock MAF etc?
to keep you updated i checked the timing and it was off a whole tooth or two

User avatar
MeanGreenS13
Posts: 3484
Joined: Sat Aug 20, 2005 12:59 pm
Car: 2006 GMC Sierra 2500HD LBZ Duramax
Location: Ocala, FL
Contact:

Re: Wont start without starting fluid

Postby MeanGreenS13 » Sun Feb 25, 2018 7:56 am

Sorry for the extremely LATE response, timing would definitely cause a very hard start issue. Did you get it fixed?


Return to “SR20DET Forum (rear-drive)”