Car idles, but dies when given throttle.

Your premier source for information on the Turbo KA: KA24E-T and KA24DE-T (KA with aftermarket turbo kit)!
lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Car idles, but dies when given throttle.

Postby lets_go_240 » Tue Feb 01, 2011 9:02 pm

Well, just finished installing my KA-T stuff and all went well. Car fired up right away.

My problem now is that after the car turns on, it will idle beautifully for about 10-15 seconds then bogs out and dies. I've tried holding the rev's up and pumping the gas when its about to turn off but that hasn't helped. When I try to pump the gas as its about to die it just turns off even quicker.

So far I've checked my fuel pump and it turns on every time. I disconnected the hoses going to the fuel rail and gas pumps out of them.

I'm not sure how to test injectors other than taking the whole rail off maybe?

Maybe its not fuel related? Any ideas guys?


User avatar
biggie
Moderator
Posts: 10116
Joined: Wed Jul 24, 2002 2:31 am
Car: '11 M56S/'14 Q60S Vert/'12 QX56
Location: Clemmons, NC
Contact:

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby biggie » Wed Feb 02, 2011 7:27 am

Pics and description of the BOV/MAF/IACV/IC setup would be the most help to figure it out. Probably vaccum related.

User avatar
SiDwAyZ240
Posts: 273
Joined: Fri Apr 03, 2009 8:39 am
Car: 95' SR Slayer, '02 LT Tahoe, '03 Chev Express is the DD

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby SiDwAyZ240 » Wed Feb 02, 2011 8:45 pm

+1 on the vacuum/boost leak. Did you block off your egr? Check all your hoses and piping.

lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby lets_go_240 » Wed Feb 02, 2011 10:12 pm

SiDwAyZ240 wrote:+1 on the vacuum/boost leak. Did you block off your egr? Check all your hoses and piping.
Yeah all my emissions are removed and capped. I will do a boost leak test soon. Haven't been able to test things out because of weather. Thanks for your suggestions so far though!

User avatar
WDRacing
Moderator
Posts: 23871
Joined: Mon Nov 25, 2002 2:00 am
Car: 95 240SX, 99 BMW 540i, 01 Chevy Express, 14 Ford Escape
Location: MFFO
Contact:

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby WDRacing » Thu Feb 03, 2011 6:52 am

I had a vac issue and a timing issue that kicked my a** for a week. Dizzy was off a tooth and the had a vac line disconnected.

User avatar
SiDwAyZ240
Posts: 273
Joined: Fri Apr 03, 2009 8:39 am
Car: 95' SR Slayer, '02 LT Tahoe, '03 Chev Express is the DD

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby SiDwAyZ240 » Thu Feb 03, 2011 2:23 pm

WD makes another good point, check your dizzy with a multimeter per FSM. I had a idle problem once and it ended up being the CAS in the dizzy.

User avatar
lexcrob
Posts: 559
Joined: Mon Sep 22, 2008 7:38 pm
Car: I get a different ride faster than I could update this.
Location: Clarksville, TN
Contact:

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby lexcrob » Thu Feb 03, 2011 8:02 pm

-if it "hits a lick for a bit or idles fine for more than 5 seconds prob not ignition related (no misfires)

Ecu inputs-^dizzy stuff, coolant temp sensor** ,tps

Pull plugs smell for gas maybe to rich insp. em, if in any doubt replace anywayz CHEAP guess((iknow ^ ignition but tied to fuel more or less foul))

Start EASY stuff--(eliminate fuel system LACK of by sprayin starting fluid in when its about to die if it stays runnin prob to little fuel)

GOODLUCK! go slow dont fiddle you'll get lost in guessing elminate possibilites

User avatar
lexcrob
Posts: 559
Joined: Mon Sep 22, 2008 7:38 pm
Car: I get a different ride faster than I could update this.
Location: Clarksville, TN
Contact:

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby lexcrob » Thu Feb 03, 2011 8:03 pm

^ maf input***

User avatar
Charlie240sxt
Posts: 1092
Joined: Thu May 01, 2003 1:49 pm
Car: 95 240sx SE Ka24det!!! 98 audi A4
Contact:

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby Charlie240sxt » Sat Feb 05, 2011 6:55 pm

if you installed a 300zx maf check your wiring i had two wires backward and my s14 did the same thing

lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby lets_go_240 » Sat Feb 05, 2011 7:40 pm

Today I got around to doing that boost leak. I have a huge vac/boost leak at the manifold halves. It was struggling to hold 3lbs of air. Unfortunately with the Super Bowl being tomorrow I don't think I'll get around to changing it out until Monday.

Hopefully that leak is what the problem is.

lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby lets_go_240 » Thu Feb 17, 2011 5:18 pm

edit: dbl post
Last edited by lets_go_240 on Sat Feb 19, 2011 4:38 pm, edited 1 time in total.

lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby lets_go_240 » Thu Feb 17, 2011 5:18 pm

Well after fixing the leak it now holds 20psi.

It now will sit idling forever if i wanted it to. No dips, no backfires, no smoking.

But if I give it gas it does the same thing. Turns off. I'm losing my mind.

Timing is 100% on spot.

Going to try swaping out to a OEM ecu and see if its my tune. I have no clue where to diagnose anymore

User avatar
Razi
Posts: 28682
Joined: Sun Dec 31, 2006 9:52 am
Car: Moo

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby Razi » Thu Feb 17, 2011 5:31 pm

Hows your fuel filter?

lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby lets_go_240 » Thu Feb 17, 2011 5:57 pm

Razi wrote:Hows your fuel filter?
That is one thing I was planning on changing out tomorrow along with spark plugs as well.

I'm hoping for it to be something this simple :C

lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Re: Car turns on, then engine bogs out 10sec later.

Postby lets_go_240 » Thu Feb 17, 2011 7:42 pm

off topic but, is there anyway to change the title? I think it would be more helpful if it were something like = Car idles, with gas engine dies

User avatar
Razi
Posts: 28682
Joined: Sun Dec 31, 2006 9:52 am
Car: Moo

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby Razi » Thu Feb 17, 2011 8:22 pm

Changed!
Does that work better? :D

lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby lets_go_240 » Thu Feb 17, 2011 8:28 pm

yep, thanks razi!

User avatar
WDRacing
Moderator
Posts: 23871
Joined: Mon Nov 25, 2002 2:00 am
Car: 95 240SX, 99 BMW 540i, 01 Chevy Express, 14 Ford Escape
Location: MFFO
Contact:

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby WDRacing » Fri Feb 18, 2011 6:26 am

Razi wrote:Changed!
Does that work better? :D
Good job homie, editing titles makes everything easier for the "search" function. Otherwise you end up with "holy crap my car runs awful" all over the place :chuckle:

User avatar
Razi
Posts: 28682
Joined: Sun Dec 31, 2006 9:52 am
Car: Moo

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby Razi » Fri Feb 18, 2011 3:32 pm

:rotfl
Yep.

lets_go_240
Posts: 13
Joined: Fri Oct 22, 2010 2:09 am

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby lets_go_240 » Sat Feb 19, 2011 4:41 pm

Changed the fuel filter and spark plugs.

My plugs are extremely dark with carbon deposits. Look's like its running waaaay rich. Would this cause the problem that I'm having?

Where can I go from here?

I have an EFI Specialist tuned ECU for my setup

User avatar
infinitedrift
Posts: 592
Joined: Wed Sep 19, 2007 2:49 pm
Car: 99' Cherokee
11' M56s
03' M45
03' Maxima(SOLD)
08' M35
91' 240(SOLD)
07' Crown Vic (wink)
Location: South Florida

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby infinitedrift » Mon Feb 21, 2011 10:47 am

Any updates on your problem, I have the same issue with car idling high then low then when i give gas it shuts off. I have a broken bolt on the manifold which is causing an exhaust leak, i hope thats the issue.

I have also been told that it could be my bov. They said it stays open to long tricking the ecu not to put fuel causing the engine die...idk maybe. Might have to change spring rate or service...check yours out!

Ka24detjay
Posts: 1
Joined: Thu Nov 19, 2015 4:15 pm
Car: 1992 240sx ka24de-t

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby Ka24detjay » Thu Nov 19, 2015 4:19 pm

Hey guys new too this and I have a problem that I can't figure out
So I finished installing my turbo in the 240 and it Idles perfect but when I drive it and come to a stop in neutral it turns off on me also when I rev passed 3k rmps it turns off on me. And I have no clue what it can be I was wondering if you had any idea what it could be lmk please and thanks

User avatar
WDRacing
Moderator
Posts: 23871
Joined: Mon Nov 25, 2002 2:00 am
Car: 95 240SX, 99 BMW 540i, 01 Chevy Express, 14 Ford Escape
Location: MFFO
Contact:

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby WDRacing » Fri Nov 20, 2015 7:29 am

It sounds like you have a blow off valve that is vented to the atmosphere. When it vents or "blows off" it creates a super rich condition and causes the engine to stall.

Do you have a BOV installed?

User avatar
biggie
Moderator
Posts: 10116
Joined: Wed Jul 24, 2002 2:31 am
Car: '11 M56S/'14 Q60S Vert/'12 QX56
Location: Clemmons, NC
Contact:

Re: Car idles, but dies when given throttle.

Postby biggie » Fri Nov 20, 2015 7:31 am

Might be dirty IACV as well when it dies in neutral.

FairZ
Posts: 2
Joined: Sun May 21, 2017 7:44 pm
Car: Nissan 300zx

Re: car turns on but squeals when accelerated and then turns off

Postby FairZ » Mon May 22, 2017 8:06 am

I have a 94 z it turns on fine but when accelerated it squeals and turnsoff and then when I turn the car off and take the key out of ignition the car still stays on for a couple of seconds , the car acts possessed it idles like crazy


Return to “KA24ET / KA24DET Forum”