2011 NISSAN QUEST SPEEDOMETER INOP

A forum for the Nissan Quest... minivan lovers unite!
BRich613
Posts: 2
Joined: Tue Jun 02, 2020 10:58 am
Car: 2011 Nissan Quest 3.5L

2011 NISSAN QUEST SPEEDOMETER INOP

Postby BRich613 » Wed Jun 03, 2020 6:46 am

HI ALL - HAVING SOME DIFFICULTY DIAGNOSING THIS ONE AND WONDER IF ANYONE HAS HAD A SIMILAR PROBLEM OR CAN OFFER SOME TECH ADVICE. ITS A 2011 NISSAN QUEST WITH 3.5L
WE LOST THE SPEEDOMETER AND HAVE A CHECK ENGINE LIGHT ALONG WITH ABS, TRACT CONTROL, AND TPMS LIGHTS DISPLAYED. CHECK ENGINE CODES ARE AS FOLLOWS: P0500, P1700, P1574, B2412, B2409, B2557, B2205, U1000, U1001, U0415
WHEN CODES ARE CLEARED THEY ALL RETURN AT START UP EXCEPT THE P0500 AND P01574 BUT ONCE DRIVEN FOR A FEW MILES THOSE RETURN AS WELL.
HAVE ONLY PARTIAL COMMUNICATION WITH ABS MODULE SO FEEL LIKE THE ISSUE IS ASSOCIATED WITH IT, HOWEVER, WE CAN SEE THE WHEEL SPEED SENSORS WHILE AT A STOP, BUT ONCE VEH STARTS TO ROLL WE LOSE DATA ON ALL 4.
BASED ON THE PT CODES WE FIRST ATTEMPTED TO REPLACE SPEED SENSOR IN TRANSMISSION BUT WAS INEFFECTIVE.
ANY THOUGHTS?
THANKS IN ADVANCE!!


User avatar
Rogue One
Moderator
Posts: 7949
Joined: Tue Jun 14, 2011 10:15 pm
Car: 2011 Nissan Rogue SL
2012 Nissan Rogue SL
2012 Honda CR-V LX
Location: Florida, USA

Re: 2011 NISSAN QUEST SPEEDOMETER INOP

Postby Rogue One » Wed Jun 03, 2020 1:13 pm

Welcome to NICO. Before delving into your code problems, could I make a request. Please turn off your caps lock. Typing in all caps is the internet equivalent of SHOUTING. Thanks.

How did you lose your speedometer? It looks like most of the codes are due to the speedometer issue, and will clear up once that problem has been addressed.

BRich613
Posts: 2
Joined: Tue Jun 02, 2020 10:58 am
Car: 2011 Nissan Quest 3.5L

Re: 2011 NISSAN QUEST SPEEDOMETER INOP

Postby BRich613 » Thu Jun 04, 2020 9:04 am

thanks for the reply.
The speedometer dropped out at the same time as the ABS / Brake warning / traction cntrl / TPMS / check engine lights all coming on. The speedo itself does do a sweep when you power vehicle up so its getting power and isn't completely dead which is why im assuming its a communication issue. The lovely Doctor Google and Doctor YouTube all went towards the speed sensor in the trans not registering the same speed as all the wheel sensors/ABS, so when its confused, it quits... which made sense. Thus throwing the trans speed sensor at it since it was so easy to access and relatively cheap. Since that didn't do it im left with the ABS road (I think)... and since im not able to receive data from each wheel speed sensor once the car starts rolling im afraid its the module itself... which is not so cheap. It could be a bad ground or break in a wire or something... just don't know where to start to confirm that line of thinking. Was hoping someone in the Quest world has had the exact issue and could run me down a smoother road then im on.

drgtr
Posts: 5
Joined: Tue Jul 07, 2020 3:03 pm
Car: 2011 Nissan Elgrand e52 VQ35de CVT

Re: 2011 NISSAN QUEST SPEEDOMETER INOP

Postby drgtr » Thu Jul 09, 2020 12:56 am

remove your airbox and the air resonator make sure all the plugs are tight
Especiall your case connector. Its very delicate pins
Image

Also check all your ABS sensor as they are linked to the cvt which is linked to speed sensors, One could be broken


Return to “Quest Forum”