2005 Q45 Weird intermittent stall and ignition 'missing'

A Q45 forum / Cima forum for the President of Infiniti's lineup. Brought to you by Infiniti Parts USA, your OEM source for Q45 parts!
Docbru
Posts: 13
Joined: Mon Jan 11, 2016 7:27 am
Car: 2005 Q45

2005 Q45 Weird intermittent stall and ignition 'missing'

Postby Docbru » Mon Jan 28, 2019 1:20 pm

Several times in the last week my 2005 Q45 has quit running when cruising along in town. It starts up right away again but won't rev beyond about 3200 rpm, revs oscillate between about 2800-3200 rpm with the accelerator on the floor. It seems to lose ignition and if the revs are low it won't catch itself before stalling, if the revs are higher it just feels like a 'miss': if I watch the tach it will suddenly drop and then pick up again. It is rough when trying to accelerate when this is happening. Then it clears right up and there is no problem. The check engine light does not come on during these episodes. It is very sudden so it doesn't feel like a fueling problem. Any ideas???


EdBwoy
Moderator
Posts: 2998
Joined: Tue Dec 25, 2012 12:47 am
Location: St. Louis Metro East - IL
Contact:

Re: 2005 Q45 Weird intermittent stall and ignition 'missing'

Postby EdBwoy » Mon Jan 28, 2019 2:09 pm

Despite the check engine light not coming on, I'd try to get any pending codes read.
In the absence of any codes, then the camshaft or crankshaft sensor would be a good place to start, in my opinion. The 2 sensors are the same, I would switch them to see if the behavior changes, but it seems like the crankshaft one is going out so replacing it wouldn't be exactly irresponsible. Preventive maintenance, if you may.
https://forums.nicoclub.com/02-q45-stal ... 21497.html

Docbru
Posts: 13
Joined: Mon Jan 11, 2016 7:27 am
Car: 2005 Q45

Re: 2005 Q45 Weird intermittent stall and ignition 'missing'

Postby Docbru » Mon Jan 28, 2019 2:53 pm

Thanks Ed...helpful as usual. I'll see if it's throwing any codes as a first step.

User avatar
Q451990
Moderator
Posts: 11007
Joined: Tue Jul 23, 2002 8:21 am
Car: 1990 Q45 - 114K, 2017 Toyota 4 Runner, 2004 Frontier M/T - 95K, 2012 Xterra (Mom's), 2017.5 Rogue (Inlaws)
Location: Columbia, SC
Contact:

Re: 2005 Q45 Weird intermittent stall and ignition 'missing'

Postby Q451990 » Mon Jan 28, 2019 9:00 pm

Ditto on the camshaft/crankshaft sensor recommendation. That sounds exactly how my wife's old G35 behaved when one of those sensors failed. It was also a bit harder to start. Hers threw a CEL and "VDC Off" light though.

Docbru
Posts: 13
Joined: Mon Jan 11, 2016 7:27 am
Car: 2005 Q45

Re: 2005 Q45 Weird intermittent stall and ignition 'missing'

Postby Docbru » Wed Jan 30, 2019 6:56 pm

As suggested by the posters above it threw a 335 code for the crank sensor...thanks guys...part is on the way.


Return to “Q45 Forum / Cima Forum”