How To: 5 Speed Swap in Convertibles (and other S13s)

The Internet's ONLY forum for 240sx convertible information and the official home of the 240sx Convertible Club of America!
94_240sx
Posts: 7673
Joined: Mon Feb 28, 2005 5:56 am
Car: 94_240SX
Location: DFW, TX
Contact:

Re: (FeintMind)

Postby 94_240sx » Wed Aug 06, 2008 1:14 am

FeintMind wrote:Nobody answered this guy and I am wondering the same thing....because it is written about in

This Write Up

and Im not fully sure what they are talking about, and I'm pretty sure that I do NOT have whatever it is... so I want to know how necessary it is.
It's a thin metal plate that goes between engine and transmission. It's about $40. s13 plate is out of production, but you can use s14 one. It keeps dust and water out of the clutch. I know someone who had to replace clutch because he didn't install this plate.

http://www.courtesyparts.com/betasite/k ... _3692_3695

Round thing on upper right hand corner.


94_240sx
Posts: 7673
Joined: Mon Feb 28, 2005 5:56 am
Car: 94_240SX
Location: DFW, TX
Contact:

Re: (Ka24de240sxS13)

Postby 94_240sx » Wed Aug 06, 2008 1:18 am

Ka24de240sxS13 wrote:Hey I did the swap and I don't know where to plug the speed sensor into, I followed the wires to the inhibitor switch, but the wiring doesn't match.... so where did you guys plug it in?
Try this thread. If you still don't know, post pictures of your fuse/relay box(black box). Someone might have touched the wiring and removed the females plugs from the side of the box.

zerothread?id=329284

User avatar
Hijacker
Moderator
Posts: 15754
Joined: Wed Aug 13, 2003 4:57 am
Car: '92 240sx Convertible
'94 F-150
Location: Fredericksburg, VA

Re: (Ka24de240sxS13)

Postby Hijacker » Wed Aug 06, 2008 3:55 am

Ka24de240sxS13 wrote:Hey I did the swap and I don't know where to plug the speed sensor into, I followed the wires to the inhibitor switch, but the wiring doesn't match.... so where did you guys plug it in?
I already replied to your email on this.

The speed sensor is not part of the inhibitor setup. It has its own seperate harness and plug next to the fuse box.

User avatar
Ka24de240sxS13
Posts: 110
Joined: Sat Feb 16, 2008 8:54 am
Car: 240sx s13

Re: (Hijacker)

Postby Ka24de240sxS13 » Wed Aug 06, 2008 7:20 am

Hijacker wrote:
I already replied to your email on this.

The speed sensor is not part of the inhibitor setup. It has its own seperate harness and plug next to the fuse box.
well this is strange, because it wires straight into the inhibitor switch...

here is the knock sensor to the sub harness:

then unpluged:

pulled the wires up by the inhibitor switch:

Here is the switch:

the switch unplugged:

The inside of the left side of the plug...if you look closely you can which socket doesn't have a wire:

The back of the same plug:

Here is the right side of the plug, they obviously don't match because this one has a missing wire on a different socket (bottom left):

back of the same plug:

Now here are the plugs that don't connect to anything:This one is below the inhibitor switch:This one, marked red, is behind the fuse box

so where is my speed sensor SUPPOSED to be going???


User avatar
Hijacker
Moderator
Posts: 15754
Joined: Wed Aug 13, 2003 4:57 am
Car: '92 240sx Convertible
'94 F-150
Location: Fredericksburg, VA

Postby Hijacker » Wed Aug 06, 2008 8:13 am

Is that harness you're dealing with from a manual? The auto harness should have the speed sensor going to a 4 pin plug, which should be the top plug on the long side of the fuse box.

I'll take some pics of my harness after work.

User avatar
Ka24de240sxS13
Posts: 110
Joined: Sat Feb 16, 2008 8:54 am
Car: 240sx s13

Re: (Hijacker)

Postby Ka24de240sxS13 » Wed Aug 06, 2008 1:18 pm

the subharness is from a manual, and the harness from the fuse box is automatic (obviously) I will look...

User avatar
Hijacker
Moderator
Posts: 15754
Joined: Wed Aug 13, 2003 4:57 am
Car: '92 240sx Convertible
'94 F-150
Location: Fredericksburg, VA

Postby Hijacker » Wed Aug 06, 2008 1:41 pm

I would reuse the auto subharness just for simplicity sake. The auto chassis harness has the speed sensor running to the 4 pin plug on the long side of the box:



You can separate the engine lower harness from the auto harness as the speed sensor is actually ran through the engine lower harness

User avatar
Ka24de240sxS13
Posts: 110
Joined: Sat Feb 16, 2008 8:54 am
Car: 240sx s13

Re: (Hijacker)

Postby Ka24de240sxS13 » Wed Aug 06, 2008 7:49 pm

I don't have my auto subharness, I junked it all...

So I was thinking of just cutting the two speed sensor wires off of the inhibitor switch and running them to the switch you pointed out. My only question is if there are any other wires running to that plug? if I cut the two wires off of the back of the switch you pointed out, could I crimp it straight to the speed sensor wires? Or would I be missing something?

User avatar
Ka24de240sxS13
Posts: 110
Joined: Sat Feb 16, 2008 8:54 am
Car: 240sx s13

Re: (Ka24de240sxS13)

Postby Ka24de240sxS13 » Thu Aug 07, 2008 8:07 am

I wired it to the switch you showed me, and it now works. Thanks for your help guys.

User avatar
BMAR240SX
Posts: 3252
Joined: Mon Aug 21, 2006 7:14 am
Car: 1993 240sx Coupe
Contact:

Re: (Ka24de240sxS13)

Postby BMAR240SX » Sun Aug 17, 2008 10:06 am

Right now im pretty much fustrated the picture posted with the wire to help the car to run, is confusing are there any better pictures that display the wires much better so i can get this done

User avatar
Hijacker
Moderator
Posts: 15754
Joined: Wed Aug 13, 2003 4:57 am
Car: '92 240sx Convertible
'94 F-150
Location: Fredericksburg, VA

Postby Hijacker » Sun Aug 17, 2008 4:31 pm

Are you talking about the wiring for the park/neutral safety switch? I added an old pic I had hosted and apparently forgot to add to the original post clarifying where that plug is. I added that on Friday.

User avatar
BMAR240SX
Posts: 3252
Joined: Mon Aug 21, 2006 7:14 am
Car: 1993 240sx Coupe
Contact:

Re: (Hijacker)

Postby BMAR240SX » Sun Aug 17, 2008 4:46 pm

Yea i am, i am having trouble starting it the car is wired from the started to the ignition and works fine but today it gave out, so i was seeking another way. I was told the orange and black wires on one of the plugs to be connected and everything should be fine. Is that true?

User avatar
CityHunt3R
Posts: 39
Joined: Thu Aug 09, 2007 12:15 pm
Car: 240SX
Contact:

sensors

Postby CityHunt3R » Thu Sep 04, 2008 1:31 pm

on 5 spd and auto

I was wondering i got a 5 speed tranny. I noticed it was missing a few sensors was wondering if i could use hte sensors off the auto tranny.

anyone know if the speed sesnsor is compatible with the auto and mt trannys?

i have the mannual harness im hopeing it s plug n splay situation cna anyone comfirm?

User avatar
Hijacker
Moderator
Posts: 15754
Joined: Wed Aug 13, 2003 4:57 am
Car: '92 240sx Convertible
'94 F-150
Location: Fredericksburg, VA

Postby Hijacker » Fri Sep 05, 2008 3:45 am

No they are not. The switches aren't that expensive, so just order them from Nissan.

Also, the manual harness is not plug and play compatible with an auto car (unless you swap out the entire front main harness on the chassis). You don't need the 5th gear, 1st gear, and neutral switches to run the car, just the reverse switch. The speed sensor is on a different subharness from the rest of the auto harness, so you can pull it out and run it fine.

Clain
Posts: 11
Joined: Fri Jul 07, 2006 12:43 pm
Car: 1991 240SX - s14a SR20DET Swap
Contact:

Re: (nab911)

Postby Clain » Thu Sep 25, 2008 11:17 am



The connection under the Neutral position switch. Cylinder with a wire coming out the end... What is that?

User avatar
Hijacker
Moderator
Posts: 15754
Joined: Wed Aug 13, 2003 4:57 am
Car: '92 240sx Convertible
'94 F-150
Location: Fredericksburg, VA

Postby Hijacker » Thu Sep 25, 2008 3:40 pm

Speed sensor

paradox80
Posts: 3
Joined: Fri Jan 09, 2004 8:01 pm
Car: 93 240sx

Re: (Hijacker)

Postby paradox80 » Sun Oct 12, 2008 7:30 pm

ok, i'm new and not electrically inclined and i get confused easily. i have a M/T harness that has two plugs that i don't know what to do with. i understand the ones for the inhibitor switch and that side. mine are on the back side. i have an 8 pin plug that doesn't go anywhere and a two prong plug that does the same. my stock harness connects to the other two (there are four total, sorry). this is a pic of my harness. the bottom two are the ones that have mates and the two above them do not. i just can't figure this out. my fsm isn't any help. thanks


Modified by paradox80 at 11:22 PM 10/12/2008

User avatar
Hijacker
Moderator
Posts: 15754
Joined: Wed Aug 13, 2003 4:57 am
Car: '92 240sx Convertible
'94 F-150
Location: Fredericksburg, VA

Postby Hijacker » Mon Oct 13, 2008 4:56 am

Use the auto harness. It's much easier

User avatar
BMAR240SX
Posts: 3252
Joined: Mon Aug 21, 2006 7:14 am
Car: 1993 240sx Coupe
Contact:

Re: (Hijacker)

Postby BMAR240SX » Mon Oct 13, 2008 5:16 am

I have this sort of hesitation in first gear from like 1,000rpm - 1,500rpm where the car hesitates or jams of if very little throttle is given.

Someone told me to disconnect the TPS sensor and another friend said to get a manual ecu that same **** happen to him and he didnt pass his inspection because of an auto ecu, anyone have any other idea's?

s13convert
Posts: 19
Joined: Mon Sep 08, 2008 1:30 pm
Car: 1993 Nissan 240sx convertible

Re: How To: 5 Speed Swap in Convertibles (Hijacker)

Postby s13convert » Tue Oct 14, 2008 1:24 pm

Don't u have to adjust your timing, and fuel delivery for the diferent idle

User avatar
Houli715
Posts: 63
Joined: Thu Sep 25, 2008 10:50 am
Car: Nissan 240SX SE Convertible
Contact:

Re: How To: 5 Speed Swap in Convertibles (Hijacker)

Postby Houli715 » Tue Oct 14, 2008 7:23 pm

About how much do all the parts needed to complete the 5 speed swap usually run (in terms of a ball-park type figure estimate of the whole cost)? I've always wished that my 240 convertible was manual. It would be so much more fun to drive. I never understood why they made this model an automatic. I looked into having it converted a few times and realized it is pricey to have it done at a shop. Thanks.

240SX-Ranfla
Posts: 42
Joined: Wed Aug 30, 2006 7:19 pm
Car: Nissan 2.4L 240SX 1989

Re: How To: 5 Speed Swap in Convertibles (Hijacker)

Postby 240SX-Ranfla » Thu Oct 16, 2008 8:15 am

I am planning to do an engine and tranny swap my 1989 240 its an automatic and getting a sr20 s13 engine with a 5 speed tranny, its coming with a complete engine harness and ecu(Front Clip). will I have to cut and bypass wires? ????? The only thing i know is I will have to extend some wires so the SR ecu can stay on the passenger side instead of of the left side.

User avatar
Hijacker
Moderator
Posts: 15754
Joined: Wed Aug 13, 2003 4:57 am
Car: '92 240sx Convertible
'94 F-150
Location: Fredericksburg, VA

Postby Hijacker » Thu Oct 16, 2008 10:34 am



You don't read very well, do you?

I'm sorry if maybe my writing confuses you, but it's pretty clear that you have to cut and bypass things from the first post of this thread

240SX-Ranfla
Posts: 42
Joined: Wed Aug 30, 2006 7:19 pm
Car: Nissan 2.4L 240SX 1989

Re: (Hijacker)

Postby 240SX-Ranfla » Thu Oct 16, 2008 5:06 pm

Well i am kind of confused . I know i have to cut wires , but my question was, are you modifying the ka24 harness that came with an auto trans or do you still have to do same modifications on a sr20 harness that already comes with a manual trans.??????????? sorry .. i am not that good on reading

User avatar
David B
Posts: 67
Joined: Thu Jul 05, 2007 8:25 am
Car: 93 s13 vert.
Contact:

Re: (240SX-Ranfla)

Postby David B » Sun Nov 23, 2008 7:06 pm

This how to is going to come in handy this week. I started the swap today.

thestartingline
Posts: 38
Joined: Tue May 30, 2006 9:52 pm

Postby thestartingline » Sun Nov 30, 2008 8:45 am

I will be doing auto to manual in my coupe soon. Has anyone done this by replacing the main harness with a 5speed harness? I have a donor car that im going to use the harness out of and just swap everything over.
Modified by thestartingline at 10:57 AM 11/30/2008

User avatar
David B
Posts: 67
Joined: Thu Jul 05, 2007 8:25 am
Car: 93 s13 vert.
Contact:

Re: (thestartingline)

Postby David B » Mon Dec 01, 2008 7:04 am

I have one question. How do you know which wire to connect to what on the reverse switch in order to get the reverse lights to work? I pulled the sensor and both wires are black.

User avatar
aceducey
Posts: 8
Joined: Sat Nov 17, 2007 12:19 pm
Car: 1993 240sx hatch
Contact:

Re: (David B)

Postby aceducey » Fri Jan 02, 2009 12:47 am

i did my manuel swap about a year a go and had constintly had a problem with my throttle response. if i rev my engine it would rise up to 2000 rpm and hold it for about 3 secounds then drop, i was wondering if any one has ever ran it to the same problem

User avatar
aceducey
Posts: 8
Joined: Sat Nov 17, 2007 12:19 pm
Car: 1993 240sx hatch
Contact:

Re: How To: 5 Speed Swap in Convertibles (Jarret)

Postby aceducey » Tue Jan 06, 2009 8:59 pm

i never swaped my ecu and it works with no codes. but my tps system is out of wack, i give it a little gas and it jumps up to 2000rpm from idle and hold it for 2-3 secounds. i tryed swaping a 5 speed ecu and it doesnt even work. any one have any idea what going on

User avatar
-RJ-
Posts: 2469
Joined: Wed Aug 09, 2006 4:26 am
Car: S13 Convertible, 99 Frontier, 03 Sportage, 96 Protege
Location: Virginia Beach
Contact:

Postby -RJ- » Tue Jan 06, 2009 9:36 pm

replace the tps?


Return to “240SX Convertible Forum”